عسل رس بسته

حقایق پنهان عسل رس بسته (رازهایی که نمیخوان شما بدونین)

حتمن شما هم تو عسل فروشی با عسل هایی رو به رو شدین که شکل و شمایل ظاهری متفاوتی دارن و به اصطلاح شکرک زدن یا رُس بستن، شایدم عسلی خریدین و بعد از یک مدت نگه داری داخل خونه متوجه شدین که داره رس میبنده؛ اما واقعن چه رمز و رازهایی پشت این شکرک زدن یا رس بستن وجود داره؟ آیا رس بستن و شکرک زدن یک چیز هستن؟ عسلی که رس میبنده طبیعیه یا تقلبی؟ و کلی سوال دیگه که ممکنه توی ذهنتون باشه.

این مقاله رو نوشتیم تا یک بار برای همیشه پرونده ی عسل رس بسته رو ببندیم، پس اگه شما هم میخواین به جواب سوالهای بالا برسین تا آخر این مقاله همراهمون باشین...

عسل رس بسته چیه؟

ساده ترین تعریفی که میشه برای عسل رس بسته بیان کرد اینه که وقتی عسل از حالت مایع به نیمه جامد تغییر حالت میده در اصطلاح گفته میشه که عسل رس بسته، شکرک زده یا کریستالی شده.

رس بستن عسل

حالا اصلن چرا عسل باید رس ببنده؟

اگه بخوایم از دید علمی به موضوع نگاه کنیم میتونیم این پدیده رو به صورت زیر توضیح بدیم:

رس بستن در واقع یک تغییر شکل فیزیکی به حساب میاد و از اونجایی که عسل، مایعی غلیظ و اشباع از قندهای مختلف هستش، این ترکیبات تحت تاثیر عوامل مختلفی مثل میزان دما، رطوبت، ترکیب قندهای تشکیل دهنده عسل و مدت زمان نگه داری به تدریج میل به متبلور شدن و جامد شدن دارن؛ زمان بروز این فرآیند هم بسته به نوع عسل میتونه از چند روز تا چندین سال طول بکشه.

آیا عسل رس بسته و شکرک زده یک چیز هستن؟

رسیدیم به بخش هیجان انگیز داستان :)

جواب کوتاه سوال بالا خیر هستش، شاید تعجب کنین، اما عسل رس بسته با عسل شکرک زده خیلی فرق داره و اصلن دو چیز متفاوت هستن و متاسفانه این دو عبارت در تمام این سال ها به اشتباه به جای همدیگه به کار رفتن!

** اگه عسلی که خریدیم طبیعی باشه، به دلایلی که تو بخش های قبلی توضیح دادیم حتمن رس میبنده ( حالا دیر و زود داره )

** اگه عسل از نوع تغذیه ای باشه شکرک میزنه

** و در نهایت اگه عسل صنعتی باشه ممکنه شکرک بزنه یا به دلیل حرارت دادن بیش از حد و وجود مواد صنعتی و غیر طبیعی حتی ممکنه همون شکرک رو هم نزنه!

برای شناخت انواع عسل های موجود در بازار پیشنهاد میکنیم سری به بخش بهترین عسل چه عسلی است؟ بزنین تا با آگاهی کامل یک عسل سالم و مطمئن رو خریداری کنین.

خب حالا از کجا بفهمیم عسل رس بسته یا شکرک زده؟

مهم ترین تفاوت بین عسل رس بسته با عسلی که شکرک زده نحوه ی تغییر شکل و جامد شدن عسل هستش.

البته این راه تنها زمانی کاربرد داره که عسل رو به صورت مایع از عسل فروشی خریده باشیم و بعد از یک مدت توی خونه ببینیم که داره تغییر حالت میده؛

اگه عسلی که خریداری کردیم طبیعی باشه، این تغییر شکل از انتهای ظرف شروع میشه و به مرور زمان کل ظرف عسل به همین شکل در میاد و در اصطلاح رس میبنده.

اما اگه این تغییر شکل از بالای ظرف شروع بشه میگیم عسل شکرک زده.

عسل رس بسته

اگه عسل رس ببنده خراب میشه؟

همون طور که اشاره کردیم رس بستن عسل به دلیل وجود مواد طبیعی قندی موجود در عسل هستش و در واقع یک تغییر شکل فیزیکیه و فرآیندی کاملن طبیعی به حساب میاد و هیچ مشکلی از بابت مصرف عسل رس بسته وجود نداره.

چقدر طول میکشه تا عسل رس ببنده؟

از اونجایی که هر عسل از منشا گیاهی متفاوتی تولید شده، ترکیب قندی و رطوبت مخصوص به خودش رو داره؛ به همین دلیل مدت زمان رس بستن عسل ها ممکنه از چند روز تا چند سال طول بکشه. بر همین اساس عسل ها رو از لحاظ مدت زمان رس بستن به سه دسته ی زیر تقسیم بندی میکنن:

1- عسل های زود رس ( کمتر از 2 ماه )

عسل های عشقه، کُلزا، خارشتر، یونجه، آفتاب گردان و پنبه مثال هایی از این دسته هستن و حتی گاهی ممکنه پیش بیاد که عسل کُلزا داخل خود کندو رس ببنده!

2- عسل های متوسط رس ( کمتر از یک سال )

بیشتر عسل های سرزمین ما از این دسته هستن؛ عسل هایی مثل عسل مرکبات، کوهستان، دشت، جنگل، گون به عنوان مثال هایی ازاین دسته به حساب میان.

3- عسل های دیر رس ( بیشتر از یک سال )

عسل هایی مثل عسل کُنار، عناب، اقاقیا و آویشن جزو این دسته به حساب میان.

آیا شیوه رس بستن همه ی عسل ها یکسان هستش؟

نه، با توجه به شهد گیاهی که زنبور برای تولید عسل ازش استفاده کرده شیوه رس بستن عسل ها هم متفاوت هستش.

بر اساس میزان رطوبت و قندهای طبیعی موجود در عسل، بافت عسل رس بسته و اندازه ی دونه های کریستاله شده میتونه از خیلی نرم و پودری تا دونه های درشت و سخت متغیر باشه.

به عبارت دیگه بافت یک سری از عسل های رس بسته بسیار ریز هستش و موقع امتحان کردن در زیر زبون بافت نرم اون کاملن مشخصه؛ اما بافت یک سری دیگه ازعسل های رس بسته کاملن زبر هست، به طوری که موقع امتحان کردن در دهان، دونه های درشت شکر در زیر دندون و زبون به خوبی حس میشه.

خلاصه که تشخیص عسل رس بسته ی طبیعی از عسل شکرک زده به همین آسونی ها هم نیست و یک جمله ی معروفی هست که میگه: عسلِ خوب رو نمیشه شناخت، باید عسل فروش رو خوب بشناسی.

برای اینکه خیالتون از بابت این موضوع راحت باشه، علاوه بر راهی که در بخش های قبلی برای تشخیص تفاوت بین عسل رس بسته و عسل شکرک زده بیان کردیم، پیشنهاد میکنیم حتمن از عسل فروش مطمئن خرید کنید و ازش درخواست کنید تا برگه ی آزمایش عسل های خودش رو به شما نشون بده تا اینجوری با ترکیبات به کار رفته در عسل آشنا بشید.

عسل شکرک زده

چجوری از رس بستن عسل جلوگیری کنیم؟

تا اینجای کار با رس بستن عسل، دلایل اون، شیوه ی انجامش و همین طور با تفاوت های بین عسل رس بسته و عسل شکرک زده آشنا شدیم؛ اما حالا ممکنه این سوال براتون پیش اومده باشه که آیا راهی وجود داره که از رس بستن عسل جلوگیری کنیم؟ یا اینکه چجوری عسل رس بسته رو به حالت اولیه برگردونیم؟

خیلی از افراد معمولن حرارت دادن عسل رو به عنوان راه حل پیشنهاد میدن؛ اما از اونجایی که رس بستن یک فرآیند کاملن طبیعی در عسل به حساب میاد، ارایه راهکارهایی مثل حرارت دادن هر چند باعث برگشت عسل به حالت اولیه خودش میشه، اما از طرف دیگه منجر به کاهش چشمگیر خواص ارزشمند عسل و چه بسا سمی شدن اون میشه.

متاسفانه خیلی از عسل های صنعتی با حرارت دادن عسل در دماهای بالای 45 درجه فرآیند رس بستن عسل رو به تعویق میندازن یا کاری میکنن که عسل دیگه به طور کامل رس نبنده، اما دیگه اون عسل هیچ ارزش غذایی نداره.

البته اگه خیلی اصرار دارین که عسل رس بسته رو به حالت اولیه خودش برگردونین و اون رو به صورت مایع مصرف کنین، میتونین عسل رو در کنار شوفاژ یا بخاری قرار بدین تا در اثر حرارت غیر مستقیم، کم کم به حالت اولیه خودش برگرده.

به عنوان راهی دیگه میتونین عسل رو در ظروف مشکی، دربسته و ایزوله و در دمای اتاق نگه داری کنین تا اینجوری علاوه بر حفظ ارزش غذایی عسل، تا حدودی هم از سرعت رس بستن اون کم کنین.

اما یادتون باشه، اگه عسلی که خریداری کردین از نوع زود رس باشه، خلاصه بعد از یک مدت فرآیند رس بستن از ته ظرف شروع میشه.

یک راه حل خوشمزه برای مصرف عسل رس بسته

در کشورهای حاشیه خلیج فارس، عسلی وجود داره که اون رو به اسم " عسل سفید روسی " میشناسن و دیده شده که گاهی این عسل رو به عنوان یک عسل دارویی و ویژه به فروش میرسونن؛ اما جالبه که بدونین این عسل در واقع همون عسل رس بسته هست که اون رو به شیوه هم زدن مداوم تولید میکنن.

نام های دیگه این عسل، عسل کرمی، خامه ای و کره ای هستش و شما هم میتونین اون رو در مقادیر کم تو خونه با استفاده از همزن های برقی آشپزخونه و هم زدن مداوم درستش کنین.

عسل کرمی

عسل خامه ای با توجه به بافت خاصی که داره مثل عسل مایع روی سطوح مختلف نمیریزه و باعث دردسر نمیشه و میتونه انتخاب مناسبی واسه کودکان و افراد مسن باشه تا اونها هم بتونن به راحتی از خوردن یک عسل سالم و خوشمزه لذت ببرن.

فرصت ویژه تبلیغات در وب سایت ادینوَر:

صدای کسب و کار شما رو [ تو گوگل ] به گوش [ تمام مردم شهر ] میرسونیم