از اونجایی که در حال خوندن این متن هستین، احتمالن شما هم دغدغه ی رشد و پیشرفت توی کسب و کار خودتون رو دارید و از درجا زدن بدتون میاد؛ و حتمن این رو هم میدونید که برای رشد و پیشرفت در کسب و کار ناچار به استفاده از بازاریابی و تبلیغات هستیم.
اما شاید این وسط سوال هایی واستون پیش بیاد؛ سوال هایی مثل اینکه، بازاریابی چیه و چه فرقی با تبلیغات داره؟ به چه راه و روش هایی بازاریابی میگن و چرا ناچار به استفاده از این ها هستیم؟ اصلن چه لزومی داره که بخوایم از بازاریابی و تبلیغات تو کسب و کار خودمون استفاده کنیم؟ انواع روش های بازاریابی و تبلیغات چیه؟ و خیلی سوال های دیگه که ممکنه ذهنتون رو درگیر کرده باشه...
ساده ترین تعریف بازاریابی:
بازاریابی، به استراتژی هایی گفته میشه که به واسطه ی اونها بازار هدف، ما رو بشناسه، دوستمون داشته باشه و به ما اعتماد کنه و به عنوان مشتری از محصولات و خدمات ما خرید کنه.
پس اگه بازاریابی رو یک پازل بزرگ در نظر بگیریم، تبلیغات تنها یکی از تکه های این پازل به حساب میاد.
چرا باید از بازاریابی تو کسب و کار خودمون استفاده کنیم؟
در جواب اینکه چرا باید از بازاریابی استفاده کنیم باید بگیم که، اگه شما هم برای ارائه محصولات و خدمات خودتون با مشتری های مختلف سر و کار دارید، و از طرف دیگه یک عالمه کسب و کار مشابه شما دارن همین خدمات و محصولات رو به مشتری ها ارائه میدن، پس آره، شما هم برای دیده شدن و رقابت باید دست به کار بشین و برای رشد بیزینس خودتون از روش های متنوع بازاریابی و تبلیغات کمک بگیرین.
آیزاک نیوتون چه زیبا میگه: " اگر دید وسیع تری نسبت به بقیه داشته ام، به این دلیل است که بر شانه ی غول ها ایستاده ام. "
مال امری، تاجر و بازاریاب فوق العاده موفق هم دلیل موفقیت خودش رو این گونه بیان میکنه: " هیچ ایده ی بکری در زندگی ام نداشته ام؛ ایده های بکر بسیار خطرناک اند. "
پس رمز موفقیت نیوتون و مال امری در حوزه ی کاری خودشون چی بوده؟ اونها به جای تلاش برای اختراع دوباره ی چرخ، از چیزهایی که به کارآمدی و اطمینان معروف بودند الگوبرداری کردند.
در واقع برای اختراع دوباره ی چرخ باید نابغه باشیم و حتی در این صورت هم احتمال شکستمون بسیار زیاده.
بنابراین یکی از راه های موفقیت در کسب و کار الگوبرداری از روش ها و راهکارهایی هست که باعث موفقیت سایرین شده؛ اما باید این رو هم بدونیم که الگوبرداری خالی، به تنهایی نمیتونه کمک کننده باشه؛ بلکه باید از این روشها بر اساس شرایط خاص حوزه ی کاری خودمون کمک بگیریم و از این طریق راه خودمون رو از سایر رقبا جدا کنیم.
یک قدم قبل از شروع بازاریابی برای کسب و کارمون!
این وسط جا داره که به یک نکته ی خیلی مهم دیگه هم اشاره کنیم؛ اونم این نکته هست که اگه به کسب و کار خودمون به چشم یک سفر و ماجراجویی نگاه کنیم، بازاریابی و تبلیغات، وسایل و تجهیزات کمک کننده ی ما در طول این سفر به حساب میان و ممکنه در طول مسیر از یک وسیله ای استفاده کنیم و ببینیم که بعد از یک مدت کارایی خودش رو از دست میده و یا اصلن نتیجه ی لازم رو نمیگیریم ازش و نیاز باشه تا وسیله ی جدیدی رو جایگزینش کنیم؛
پس باید این رو هم بدونیم که هیچ روش بازاریابی وجود نداره که بتونه واسه ی همه ی حوزه ها نسخه پیچی کنه، ممکنه که با یک روش به موفقیت برسیم یا نرسیم؛ میخوایم بگیم که از یک روش انتظار معجزه نداشته باشین و بر ما لازمه که در طول این مسیر روش های مختلف رو امتحان کنیم تا به بهترین نتیجه ممکن برسیم.
این رو گفتیم تا در جریان باشید و گول شیادان نسخه پیچ و پکیج فروش در حوزه ی بازاریابی و تبلیغات رو نخورین، هیچ روش جادویی وجود نداره که یک شبه کسب و کار شما رو متحول کنه؛ برای رسیدن به مقصد و پیشرفت در کسب و کار باید به صورت مداوم در جست و جوی امتحان راه و روش های مختلف بود.
بازاریابی به چند دسته تقسیم میشه؟
در طول سال های مختلف و با توجه به پیشرفت تکنولوژی، روش های بازاریابی هم به تعداد و تنوع شون اضافه شده؛ در لیست زیر به تعدادی از این موارد اشاره می کنیم:
- بازاریابی سنتی ( آفلاین )
- بازاریابی دیجیتال ( سئو، تبلیغات کلیکی، گوگل ادز )
- بازاریابی شبکه های اجتماعی
- اینفلوئنسر مارکتینگ
- نورو مارکتینگ
- بازاریابی دهان به دهان ( وایرال مارکتینگ )
- بازاریابی چریکی
- و...
بازاریابی موفق برای یک محصول به چه عواملی بستگی داره؟
برای فهمیدن این موضوع باید گام به گام به سمت فهمیدن این موضوع پیش بریم. پس با یک مثال ساده این بحث رو بازش می کنیم:
فرض کنیم که یک شخصی بوتیک لباس فروشی داره و دنبال روش های بازاریابی برای رشد و پیشرفت کسب و کارش هست. احتمالن اولین سوال و دغدغه ی این شخص این هست که کدوم روش بازاریابی برای کسب و کارش مناسبه و بیشترین بازدهی رو براش به همراه داره؟!
توی این مرحله اولین سوالی که باید فروشنده لباس از خودش بپرسه این هست که مخاطبان هدف و مشتری هاش چه افرادی هستن؟ دسته بندی درست مخاطبان هدف و شناخت خصوصیات این افراد بسیار کلیدی و راه گشاست.
بعنوان مثال فروشنده لباس یک ورق کاغذ برمیداره و مشخصات مشتری هاش رو بصورت زیر لیست میکنه:
- من توی فروشگاهم لباس های بچه گانه میفروشم؛
- مشتری های من عموما مادرهای خانواده هستن؛
- پس مخاطب های هدف من مادران هستن؛
- مادران خانواده در کدوم شبکه های اجتماعی بیشتر فعال هستن و کدوم صفحات رو به خاطر بچه شون دنبال کردن؟
- دغدغه اصلی مادران برای خرید لباس بچه هاشون چیه و من چطور میتونم این دغدغه ها رو به فرصتی برای بازاریابی و تبلیغات تبدیل کنم؟
- و...
در مثال فروشنده لباس بچه گانه، ما متوجه شدیم که چطور میشه با سوال و جواب هایی بسیار ساده به هدف اصلی مون یعنی روش درست و موفق بازاریابی و تبلیغات رسید.
سخن نهایی :
اگه در زمینه بازاریابی مایل به همکاری با بچه های کار بلد و خلاق پلتفرم تبلیغاتی ادینوَر هستین، میتونین از طریق لینک زیر وارد صفحه خدمات بازاریابی ما بشین و فرم سفارش رو پر کنین تا ما در اسرع وقت با شما در ارتباط باشیم و یک همکاری خوب رو استارت بزنیم.
ادینوَر – ایستگاه سوخت رسانِ کسب و کارها