برای روشن شدن موضوع، بهتره که بحث رو با یک مثال در مورد فروش آب معدنی جلو ببریم؛ همه موافقیم که آب در سراسر کره زمین شکل یکسانی داره، مایعی بی رنگ و بو که برای ادامه حیات به نوشیدن مداوم اون نیاز داریم.
تو ایران هم کلی شرکت مختلف تو کار عرضه و فروش آب معدنی هستن، از دماوند بگیر تا واتا و نستله و آکوفینا و...
سوال اینجاست که این همه شرکت چجوری میتونن محصولی یکسان رو به مشتری ها بفروشن و به عبارتی اونها رو متقاعد کنن که آب شرکت اونها بهتره؟ آب که همون آبه! پس چه چیزی این وسط وجود داره که مشتری مثلن خرید آب معدنی شرکت دماوند رو به واتا ترجیح میده؟
جواب این سوال ها در مفهومی به نام برندینگ نهفته هست...
حالا این برندینگ اصلن چی هست و چرا باید تو کسب و کارمون ازش استفاده کنیم؟
اگه کسب و کار رو مشابه یک انسان در نظر بگیریم، همون طور که آدم ها برای پرستیژ و آراسته نشون دادن خودشون در نظر دیگران، به سر و وضع و ظاهر خودشون میرسن و لباس، کفش، ساعت و... شیک میپوشن، کسب و کارها هم برای اینکه بین این همه رقیب، متفاوت جلوه کنن و مشتری محصولات و خدمات اونها رو انتخاب کنه، نیاز دارن تا از برندینگ کمک بگیرن.
اما آیا برندینگ فقط به حفظ ظاهر کسب و کار خلاصه میشه؟ جواب قطعن خیر هستش، چرا؟ چونکه ظاهر خوب کسب و کار همه چیز نیست، چه بسا کسب و کارهایی هم ممکنه با یک ظاهر شیک و باکلاس سعی در فریب و گول زدن مشتری ها داشته باشن و مثلن محصول یا خدمات ضعیفی ارائه بدن، رفتارشون با مشتری حرفه ای نباشه و در کل با کارهای اشتباه، ذهنیت بدی از خودشون رو تو ذهن مشتری حک کنن؛
پس مفهوم برندینگ خیلی فراتر از این حرف هاست و در واقع میشه گفت برندینگ شامل همه ی کارهایی ( چه ظاهری و چه درونی ) میشه که با انجام اونها ذهنیت مشتری رو نسبت به کارکتر و هویت کسب و کار خودمون بهبود میدیم و فقط اینجوریه که میتونیم دل و ذهن مشتری رو با کسب و کار خودمون همسو کنیم و مشتری توی این بازار پر هیاهو سراغ ما بیاد.
اما این برندینگ خودش انواع و اقسامی داره که در ادامه اونها رو بررسی میکنیم...
برندینگ شامل چه مواردی میشه؟
همون طور که گفتیم، هر آیتمی که باعث خوشگل سازی کسب و کار ما و متمایز جلوه دادن هویت اون نسبت به سایر رقبا در چشم مشتری بشه زیر مجموعه برندینگ قرار میگیره، این آیتم ها شامل موارد زیر هستن:
- نام گذاری کسب و کار
- خلق شعار کسب و کار
- طراحی لوگو، لیبل، بسته بندی محصول و...
در واقع میشه گفت کسب و کارها با استفاده از برندینگ دارای یک هویت و کارکتر منحصر به فرد میشن و این کارکتر باعث میشه تا کسب و کاری که از برندینگ کمک گرفته بین سایر رقبا کاملن متمایز و متفاوت جلوه کنه و مشتری به سمت خدمات و محصولات این کسب و کار کشیده بشه.
معرفی خدمات ادینور در زمینه برندینگ:
تو مراحل نهایی راه اندازی کسب و کاری هستین؟ شایدم چند ماه و یا حتی چند سال از راه اندازی کسب و کارتون گذشته باشه اما از همون اول کار، موضوع برندینگ رو جدی نگرفته باشین؛ فرقی نمیکنه جزو کدوم دسته هستین، در هر دو صورت برندینگ چیزی نیست که بخوایم اهمیت اون رو دست کم بگیریم.
همونطور که لباس و اکسسوری و... آدمها یه روزی کهنه میشه و نیاز به آپدیت ظاهری داریم، هویت بصری کسب و کارمون هم ممکنه بعد از گذشت زمان بوی قدیمی شدن به خودش بگیره و حالا نیاز به یک به روز رسانی و خفن سازی دوباره داشته باشه؛ اینجاست که پای برندینگ به میدون باز میشه...
ما تو ادینوَر واسه برندینگ کسب و کار شما 3 تا آیتم در نظر گرفتیم و شما با توجه به نیاز خودتون می تونین هر کدوم از اونها رو که مایل بودین انتخاب کنین تا به کمک همدیگه روی به روز رسانی یا خلق اون کار کنیم؛ در ادامه به معرفی این 3 آیتم می پردازیم:
1- نام گذاری برند
شاید برای کسب و کارهایی که تازه سر و شکل گرفتن، انتخاب نام برند زیاد مهم نباشه و بیشتر تمرکزشون رو صرف پیشبرد کارشون قرار بدن؛ اما در ادامه که دایره مشتریانشون گستردگی بیشتری پیدا میکنه، کم کم متوجه میشن که انتخاب نام برند تا چه اندازه مهمه!
اسم برند در درجه اول بازگو کننده ی هویت و آرمان های کسب و کار شماست؛ بنابراین بسیار مهم هست که چه تصویرسازی ای در ذهن مخاطب با شنیدن نام برند شما ایجاد میشه و اون تصویرسازی ذهنی تا چه حد همگام و همسو با هدف و آرمان شماست.
در گام بعدی باید به این نکته توجه کرد که اسمی انتخاب بشه که هم خوش آوا باشه و هم تلفظ راحتی داشته باشه و خیلی راحت توی ذهن مشتریاتون حک بشه؛ توجه کردن به این نکته یک مزیت برای کسب و کار شما به حساب میاد.
در گام سوم هم باید به این نکته توجه کنین که ممکنه کسب و کار شما روزی نیاز به یک سایت هم داشته باشه؛ بنابراین باید نیم نگاهی هم داشته باشین به این موضوع که آیا برای نام برند شما، دامنه ای برای ثبت کردن وجود داره یا از قبل کسی این نام رو ثبت کرده؟ چرا که اگه شما با اسم برند خودتون از ابتدا شروع به فعالیت کنین و توجه تون به موضوع انتخاب دامنه سایت نباشه، ممکنه تمام زحمت هاتون به هدر بره! چون این امکان وجود داره که کسی از قبل با اسم مشابه برند شما، سایت تاسیس کرده باشه و در نهایت اگه مشتری های شما اسم برند شما رو بخوان توی گوگل سرچ کنن، یه کسب و کار دیگه با نام مشابه شما بالا میاد!
بنابراین از همون ابتدای کار حساب ویژه ای روی انتخاب نام برند خودتون باز کنین و کاملا استراتژیک و قوی کسب وکارتون رو شروع کنین.
2- خلق شعار کسب و کار ( تگ لاین )
سالهاست که کمپانی های مختلف در کنار نام و لوگوی خودشون از شعار کسب و کار استفاده میکنن؛ در واقع سه آیتم نام برند، شعار کسب و کار و لوگو در کنار هم چیزی رو خلق میکنن که به اون " هویت بصری " میگیم.
چند نمونه از معروف ترین شعارهای کسب و کار رو با هم مرور کنیم:
- نایکی: Just Do It
- اپل: Think Different
- همراه اول: هیچ کس تنها نیست
- سن ایچ: سن ایچ... و دیگر هیچ
شعار کسب و کار در واقع یک عبارت یا جمله ی ساده، کوتاه اما تاثیرگذار هست که یک برند برای معرفی خودش به مشتری ها از اون استفاده میکنه تا اینجوری اسم برند خودش رو تو ذهن مخاطبا حک کنه
شما ممکنه فروشنده محصول یا ارائه دهنده خدمات و یا حتی بلاگر باشی؛ توی این بازار پر رقابت اگه میخوای مسیر خودت رو از رقبا جدا کنی و نام کسب و کارت تو یاد مردم و مشتری ها باقی بمونه، بهترین کار اینه که هر چه سریعتر و تا دیر نشده برای کسب و کار خودت از یک شعار برند استفاده کنی.
3- طراحی لوگو و سایر المان های گرافیکی
گرافیک رو میشه به یک رابط بین کلمه ها و ذهن مشتری تشبیه کرد؛ به این صورت که برای توضیح جامع و کامل یک محصول یا خدمات ممکنه به متنی طولانی نیاز داشته باشیم تا بتونیم کاملن حق مطلب رو ادا کنیم؛ اینجاست که جادوی گرافیک به کمک میاد و کارایی خودش رو نشون میده. به کمک یک طراحی گرافیکی خوب میتونیم پیام خودمون رو با حداقل متن ممکن به ذهن مشتری ها منتقل کنیم.
حالا این طراحی گرافیکی ممکنه در قالب لوگو، پوستر، بروشور، بنر و... باشه که بنا به نیاز از هر کدوم اونها استفاده میکنیم.
مزایای استفاده از طراحی گرافیک در کسب و کارمون به صورت خلاصه :
- انتقال سریع پیام مد نظر ما به مشتری
- ایجاد وجه تمایز بین کسب و کار ما با سایرین ( به واسطه خلق هویت بصری )
- ارتقای بصری کسب و کار ما ( ایجاد جذابیت همه جانبه )
ما تو گروه تبلیغات و تولید محتوای ادینوَر سعی کردیم تمام جنبه های ریز و درشت کسب و کار شما رو در نظر بگیریم و برای همه ی اونها خدمات گرافیکی مخصوص به خودش رو ارایه بدیم؛ برای همین به جرئت میتونیم بگیم با خدمات 18 گانه گرافیکی که تو ادینوَر برای کسب و کار شما در نظر گرفتیم، تمام نیازهای گرافیکی برند شما به بهترین شکل ممکن برطرف میشه.